Ungdomsföreläsning - Koll på tiden?

Seminarium/workshop med effektiva tips för skola, fritid, vänner och sömn

Det här är en föreläsning och workshop som bygger på ungdomsboken Koll på tiden? av Petra Brask och som kommer ut i bokhandeln januari 2019. 

 • Du som vuxen går denna tillsammans med ungdomar
 • Det blir praktiska och konkreta övningar för att hantera vardagen som tonåring och student
 • Du får förståelse för hur din hjärna fungerar, agerar och reagerar
 • Du får tips för att ta dig igenom din ungdomstid på ett hjärnsmart sätt
 • Alla vet att hjärnan styr kroppen, men vad styr hjärnan?

”Önskar att vi hade fler föreläsningar om psykisk ohälsa och hur man hanterar stress. Det skulle vara kul att gå på föreläsningar tillsammans med sina föräldrar i dessa ämnen." - Perla 18 år

Seminarium

Datum, tid och plats:
22 januari, 2019
Kl. 17.00 - 18.30
PB & Partners, Wallingatan 37, Stockholm
 • 17.00 Samling och vi bjuder på ett lättare mellanmål
 • 17.15 Seminarium och workshop
 • 18.15 Frågor och diskussioner
 • 18.30 Avslut

Det finns 30 platser vid varje tillfälle, först till kvarn gäller.

Kostnad; 275 kronor per person.
I priset ingår föreläsning, bok, digitalt arbetshäfte och lättare mellanmål. 

Anmäl dig här

Vad styr hjärnan?

Idag vet vi att hjärnan ständigt utvecklas och fungerar som bäst om vi motionerar, äter och sover regelbundet. Motionen gör att vi bildar nya hjärnceller och har lättare för att fokusera och lära oss nya saker. Maten gör att vi orkar hålla en jämn energinivå under dagen och sömnen är hjärnans återhämtning, då den passar på att rensa upp bland alla intryck du fått under dagen, så att du ska kunna tänka nya kloka tankar nästa dag. Medan du sover är din hjärna som en bibliotekarie som placerar alla böcker rätt i alla bokhyllor, så att du enkelt ska hitta all kunskap igen. Regelbunden motion, mat och sömn är viktigt för det exekutiva systemet som sitter i pannlobens olika system och nervbanor och ibland kallas för "hjärnans dirigent". 

"Regelbunden motion, mat och sömn är viktigt för det exekutiva systemet som sitter i pannlobens olika system och nervbanor och ibland kallas för "hjärnans dirigent".

Vanor och rutiner är till stor hjälp i vår vardag

I vår vardag gör vi många saker utan att tänka. Att gå och äta gör vi utan att behöva tänka igenom varje steg och en del klarar till och med att göra det samtidigt. Vi kan lära oss cykla, åka skidor, köra moped eller simma och när kunskaperna väl sitter så behöver vi inte gå igenom varje moment för att klara av det. Vi gör det med automatik - denna typ av vanor och rutiner är till stor hjälp för oss i vardagen och en del av kunskapen i den här boken handlar om att ge dig tips på sunda goda vanor och rutiner som kan hjälpa dig att hantera vardagen. 

Hjärnans dirigent

Vi kan inte alltid förlita oss på inövade beteenden och rutiner. När vi ställs inför nya situationer eller problem och ska lära oss nya saker, behöver vi använda hjärnans dirigent - de exekutiva funktionerna. Dessa samordnar olika typer av information och gör att vi kan lära oss nya saker. Några av de viktigaste exekutiva funktionerna som vi är beroende av i vår vardag är förmågan att;

 • Starta, ta initiativ och komma igång med saker
 • Skapa struktur i vardagen
 • Planera, prioritera och organisera och uppskatta tiden i förhållande till allt vi ska göra
 • Fokusera, fördela och hålla kvar uppmärksamheten både med och utan distraktioner och avbrott
 • Motivera oss själva till att ta tag i saker och få saker gjorda
 • Reflektera och anpassa oss till vår omgivning och de situationer vi möter
 • Hejda (oönskade) handlingar – ha en impulskontroll
 • Minnas och hantera information i arbetsminnet så att den sedan kan lagras i långtidsminnet

Alla dessa funktioner som är så viktiga för oss när vi ska lära oss nya saker är under utveckling när du är ung. Det är också väldigt "sköra funktioner" som brister lätt vid stress, trötthet och depression.TACK alla fantastiska deltagare som kom till våra två ungdomsföreläsningar under hösten 2108. Så fina möten med både ungdomar och föräldrar. Tack Åsa Jensen Emås för din fantastiska dokumentation! Så glad att tipsen i boken ”Koll på tiden” gör nytta redan innan den släppts.

Ritad av Åsa Jensen Emås @tuschochkrita

Tidigare frukostföreläsningar

Våra frukostföreläsningar under 2017 var väldigt uppskattade och vi vill tacka alla som kom och alla som hört av sig och önskar fler föreläsningar. Nu tar vi ett uppehåll med våra frukostföreläsningar. Här nedan kan du hitta mer information om de frukostföreläsningar vi hade under 2017.

9 november, 2017
Fokus på hälsa och en effektivare hjärna  Näringsexpert Tony Fagerdahl bjöd på nya insikter, förklaringsmodeller och kunskap om hur vår kropp fungerar som helhet. 
5 oktober, 2017
Tid, stress och relationer      Pyskolog Ingrid Almgren Sjölander och Petra Brask bjöd på inspiration, fakta och råd om stress, återhämtning, tidsplanering och relationer.
Mer information
7 september, 2017
Dags att vässa möteskulturen Vår senaste utbildning Certifierad Mötesledare med Petra Brask och Jan Winstedt.
Mer information
28 mars, 2017
Hur värderar du dygnets 1440 minuter? Möter du dina behov och når du balans? med Jan Winstedt och Eva Jarlsdotter.