Ungdomsföreläsning - Koll på tiden?

Seminarium/workshop med effektiva tips för skola, fritid, vänner och sömn

Bok Koll på tiden? Tips för skola, fritid, vänner, sömn av Petra Brask

Det här är en föreläsning och workshop som bygger på den nya ungdomsboken Koll på tiden? av Petra Brask 

 • Du som vuxen går denna tillsammans med ungdomar
 • Det blir praktiska och konkreta övningar för att hantera vardagen som tonåring och student
 • Du får förståelse för hur din hjärna fungerar, agerar och reagerar
 • Du får tips för att ta dig igenom din ungdomstid på ett hjärnsmart sätt
 • Alla vet att hjärnan styr kroppen, men vad styr hjärnan?

”Önskar att vi hade fler föreläsningar om psykisk ohälsa och hur man hanterar stress. Det skulle vara kul att gå på föreläsningar tillsammans med sina föräldrar i dessa ämnen." - Perla 18 år

Vad styr hjärnan?

Idag vet vi att hjärnan ständigt utvecklas och fungerar som bäst om vi motionerar, äter och sover regelbundet. Motionen gör att vi bildar nya hjärnceller och har lättare för att fokusera och lära oss nya saker. Maten gör att vi orkar hålla en jämn energinivå under dagen och sömnen är hjärnans återhämtning, då den passar på att rensa upp bland alla intryck du fått under dagen, så att du ska kunna tänka nya kloka tankar nästa dag. Medan du sover är din hjärna som en bibliotekarie som placerar alla böcker rätt i alla bokhyllor, så att du enkelt ska hitta all kunskap igen. Regelbunden motion, mat och sömn är viktigt för det exekutiva systemet som sitter i pannlobens olika system och nervbanor och ibland kallas för "hjärnans dirigent". 

"Regelbunden motion, mat och sömn är viktigt för det exekutiva systemet som sitter i pannlobens olika system och nervbanor och ibland kallas för "hjärnans dirigent".

Vanor och rutiner är till stor hjälp i vår vardag

I vår vardag gör vi många saker utan att tänka. Att gå och äta gör vi utan att behöva tänka igenom varje steg och en del klarar till och med att göra det samtidigt. Vi kan lära oss cykla, åka skidor, köra moped eller simma och när kunskaperna väl sitter så behöver vi inte gå igenom varje moment för att klara av det. Vi gör det med automatik - denna typ av vanor och rutiner är till stor hjälp för oss i vardagen och en del av kunskapen i den här boken handlar om att ge dig tips på sunda goda vanor och rutiner som kan hjälpa dig att hantera vardagen. 

Hjärnans dirigent

Vi kan inte alltid förlita oss på inövade beteenden och rutiner. När vi ställs inför nya situationer eller problem och ska lära oss nya saker, behöver vi använda hjärnans dirigent - de exekutiva funktionerna. Dessa samordnar olika typer av information och gör att vi kan lära oss nya saker. Några av de viktigaste exekutiva funktionerna som vi är beroende av i vår vardag är förmågan att;

 • Starta, ta initiativ och komma igång med saker
 • Skapa struktur i vardagen
 • Planera, prioritera och organisera och uppskatta tiden i förhållande till allt vi ska göra
 • Fokusera, fördela och hålla kvar uppmärksamheten både med och utan distraktioner och avbrott
 • Motivera oss själva till att ta tag i saker och få saker gjorda
 • Reflektera och anpassa oss till vår omgivning och de situationer vi möter
 • Hejda (oönskade) handlingar – ha en impulskontroll
 • Minnas och hantera information i arbetsminnet så att den sedan kan lagras i långtidsminnet

Alla dessa funktioner som är så viktiga för oss när vi ska lära oss nya saker är under utveckling när du är ung. Det är också väldigt "sköra funktioner" som brister lätt vid stress, trötthet och depression.

TACK!

TACK alla fantastiska deltagare som kommer till våra ungdomsföreläsningar Koll på tiden? Så fina möten med både ungdomar och föräldrar. Tack Åsa Jensen Emås för dina fantastiska dokumentationer! 

Ritade av Åsa Jensen Emås @tuschochkrita


Ny bok av Petra Brask - Koll på tiden? Tips för skola, fritid, vänner, sömn 
Det här är en bok för ungdomar som känner sig stressad och pressad av skolan. Som känner krav från olika håll och som skjuter upp saker. Mer om boken här

Köp boken på Adlibris, Bokus eller Akademibokhandeln