Konsten att säga Nej

Tips & Inspiration Effektivitet, Konsten att säga Nej, PB & Partners

En av de största tidstjuvarna våra deltagare alltid nämner och som ofta ligger först i vår topplista av tidstjuvar är att det är svårt att säga nej.

I deltagarnas berättelser om denna tidstjuv förstår vi att man upplever sig säga nej till en person och inte till en arbetsuppgift. Det finns deltagare som t o m drar paralleller med att göra slut. "Nej, jag vill inte vara ihop med dig. Jag vill vara ihop med Eva istället." Att det blir personligt och med en känsla av att behöva dumpa någon, eller åtminstone förklara varför man väljer bort någon gör det hela så mycket svårare. Det lilla ordet nej får plötsligt stor betydelse och kan få en hel organisation att börja skena eller köra fast.

Rädslan för att få ryktet som bromskloss och Nej-sägare är överhängande. Våra deltagare brukar svara att de vill bli omtyckta och det blir man inte på en arbetsplats om man säger nej, hela tiden. Men vem säger nej hela tiden?Det ironiska är att människor faktiskt respekterar dig och tycker om dig ännu mer om du lär dig att säga nej när det är på sin plats. Frågan är när det är det?

Man tappar kontrollen över sin egen tid om man inte kan säga nej. Det behöver man inte vara kontrollfreak för att uppleva som obehagligt.

Varför ska du säga Nej?
Människor respekterar dig när man förstår att du har gränser. Du visar också att du respekterar dig själv och det är så du också får respekt från andra. Du inger förtroende när du säger nej ibland. Om du alltid säger ja till allt, så är ju risken att kvaliteten av allt du tar på dig blir lidande.

Livet blir mindre stressigt om du säger nej. Ibland kanske vi till och med behöver säga nej till saker som är roliga, för att vi bokat in för många saker samtidigt.

Du kanske rentav är en pleaser ibland? I dina försök att springa runt och göra alla glada så stressar och överbelastar du dig själv och blir än mer stressad av att du sviker din omgivning när du upptäcker att du sagt ja till för mycket.

När kan man faktiskt säga Nej då?
Det känns ju onödigt att påpeka att du inte kan säga nej till det som faktiskt är ditt ansvarsområde bara för att du inte känner för att göra det.

Men på samma sätt behöver det vara OK att säga nej när någon ber dig göra något som inte tillhör ditt ansvarsområde eller om någon ber dig gå långt utanför din komfortzon.

Vi säger många gånger Ja, för det är minsta motståndets lag. Det är enklare än att behöva förklara varför vi säger nej.

Ett tips är att lära sig säga nej bestämt utan att låta oförskämd. Men samtidigt behöver du undvika att låta flummig och svävande.

Om det skulle vara så att du faktiskt aldrig säger Nej, så börja träna på enkla saker
Vill du ha kaffe?
Nej, tack!
Nej, tack jag har en deadline till imorgon.
Det låter som en fin möjlighet för någon, men det är inte rätt för mig.
Tack för att du tänkte på mig, men jag måste säga nej. Jag har för mycket att göra just nu.
Jag har inte tid att göra ett bra jobb med det just nu.


Ibland behöver vi säga ja
Om vi är del i ett projekt, så är det klart vi ska dela på arbetsbördan, men du behöver inte erbjuda dig som frivillig till precis allting.

Vi kan också lägga in ett villkor. Absolut, jag fixar inbjudningarna till kick-offen, men någon annan får ordna med maten. 

Att säga nej handlar om att vinna respekt. Vinn respekt för dig själv genom att säga nej när det är nödvändigt. Vinn respekt från andra genom att göra det på ett trevligt sätt.