Appar: Samarbetsverktyg

Appar Samarbetsverktyg, Effektiva Appar, PB & Partners

Arbetet representerar inte längre en plats - arbetet är vad vi gör
Utvecklingen går undan med ett rasande tempo. Oavsett om vi vill det eller ej så förändras våra förutsättningar ständigt. När jag, för över 30 år sedan, startade min karriär så sa man att man gick till arbetet = ett kontor. Arbetet var förknippat med en plats som du var tvungen att vara på för att kunna göra utföra ditt arbete. Idag är arbetet, för många, förknippat med något man gör, inte en plats.
 
Flexibla samarbeten
Våra arbetsflöden har också förändrats. Från interna samarbeten inom organisationen med nära kollegor på samma avdelning och andra
avdelningar till interna och externa projektmedlemmar (externa konsulter) vidare till samarbeten med geografiskt utspridda arbetsteam - flera länder, kulturer, tidszoner och organisationer.

Högra krav
Allt högre krav ställs på att vara uppkopplad och utföra arbetsuppgifter var du än befinner dig. För att möta dessa nya behov finns det många nya intressanta arbetsverktyg som har utvecklats. Det är viktigt att man kan koppla ihop olika plattformar från olika leverantörer. Att vara flexibel och ha lösningar är en nödvändighet för att överleva. Det ökar också möjligheterna för flera aktörer att vara med.
 
Större system
De appar vi tar upp inom området "Samarbetsverktyg" är endast en förlängning till din smartphone. De är egentligen större arbetssystem som du kan koppla upp dig mot. Systemen väljer du i regel inte själv utan du blir tilldelad dessa beroende på vad din arbetsgivare har beslutat att ni ska jobba med.  Ibland arbetar ni säkert i flera olika system.

Samarbetsverktyg = Collaboration = NAV
Nav* är en benämning som ofta används när man pratar om program som Slack, Microsoft Teams, Google Hangouts Chat och Workplace by Facebook. Det är ett bra namn för denna typ av programvaror då de är uppbyggda precis som ett NAV för att  kommunicera och samarbeta.
 
Central Punkt
I programmen är varje projekt uppbyggda som en central punkt, ett nav, för kommunikation, t.ex. chatt, bild och ljud. Det är ett ställe där information lagras. Informationen är öppen, dvs. alla kan se vad som händer vilket skiljer sig från när vi jobbar med egna servrar, t.ex. G:/ och mejl till personliga brevlådor.Idag mejlas information/dokument till specifika personer. Information ligger sedan i personliga inkorgar som oftast inte är tillgängliga för mer än en person.

Detta jämfört med i ett NAV där du kan jobba med olika projekt och du kan bli inbjuden att deltaga i externa projekt via olika "NAV" program. I stället för att mejla, chattar man om ämnen i trådar. Du kan även ha video möten där mötet spelas in och kan överföras till textbaserad information automatiskt. All information är sökbar. Dokumentationen ligger centralt (inga kopior i personliga inkorgar).


OBS! Appar utvecklas hela tiden. Dessa specifikationer gällde vid det tillfälle mitt test när dessa appar genomfördes (mars 2019).

*NAV= mitt­part av hjul som ekrarna ut­går från och där axeln är an­bringad. Källa: Svensk ordbok